Ще ось на що хотів звернути увагу. В береговій зоні багатьох прісних водоймищ я неодноразово помічав такі об’єкти, як „скати” чи колеса. Назви різні сенс один:
![](http://s011.radikal.ru/i316/1112/dd/2bea66b87078.jpg)
Їх часто використовують для закріплення берега, як будівельні матеріали (різні опори, стовпчики), клумби... Та й буває, що вони знаходяться у воді в якості сміття. Здавалося б, це шмат якогось хім.. непотребу, що не розкладається. Але живі істоти дуже полюбили ці штуки. Я майже ніколи не бачив не заселених покришок, що на території біотопів. Переважно, якщо воно лежить на березі (частково в воді), то на ньому гріється або безхвоста амфібія або черепаха. Ще й їх там буває дуже висока щільність! А внутрішню порожнину цих речей тварини використовують, як укриття. Особливо вужі! Більше того для вужів це таке собі „золоте дно”. Сидиш на колесі грієшся, а якщо їсти захотілося, то заліз в середину (яка майже завжди пд. Водою) і зловив там свого улюбленого бичка. Взагалі в таких затоплених колесах завжди повно риби, особливо дрібної. Для багатьох цього річок воно виконує функцію такого собі „коралового рифу”, словом захищає. Та й безхребетних там повно, я вже на згадую по кілограми і кілограми перифітону, що буває перетворює таке колесо на щось дивовижне і майже живе. Ще буває на березі в таких покинутих шинах птахи гніздяться.
Ось. Самого вражало: сміття сміттям, а тваринкам від нього користь!