MyReptile
My Reptile
Международный Клуб
Террариумистов
Моя рептилия

февраля 24, 2025, 17:22:24 *
Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Войти
На главную Начало Помощь Календарь Галерея Войти Регистрация Чат
Страниц: 1 ... 91 92 [93] 94 95 ... 115   Вниз
Печать
Автор Тема: Мандрівки (Тема Аркадия на украинском языке для тех, кто его понимает)  (Прочитано 158683 раз)
Аркадій
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

Аркадій

« Ответ #920 : мая 05, 2013, 21:51:04 »

Не варто плутати стародавні ліси півночі України і недобиті пойменні ліси півдня, це дві великі різниці, бо вони дуже сильно відрізняються! Але і то ліс і то ліс Улыбается І навіть та гидота соснова насаджена на території Олешківських пісків, це теж ліс (хоча й штучний). "Ось такі пироги"  
Чому жаба це жаба? Ну напевно з тої ж причини, що цибуля це цибуля, а хохуля це хохуля   Якщо серйозно підходити до питання з точки зору лінгвістики, то у нас, переважно, тваринам давали назви, що пов"язані з тим звуком, що вони "видають". А одне і те саме різні люди можуть почути не однаково. Наприклад у нас собака бреше: "гав-гав", а в Америці--"бау-вау" Оля Звідтіля і "жаба", звідтіля і "шкрек", "кумка", "уйка"... Ще є версія якогось надзвичайно стародавнього походження таких слів, типу ще від скіфів, яку теж не можна відкидати. Зараз можна лише здогадуватись про те "як воно було" Улыбается Наприклад, пам"ятаю, що російське "жєрлянка" походить саме від української назви тварини: "джерелянка" ("бо мешкає в джерелах", так це аргументують). А від того і "жєрлянка": не зрозуміле по значенню росіянам слово.
Роман, стосовно вокалізації, казав в контексті квакш. І якраз в цьому плані, треба не північ там просто буде легше).
Esox
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

« Ответ #921 : мая 06, 2013, 00:15:22 »

А я про північ нічого не кажу. тому що в нас є ще дивовижні ліси сходу. Просто Хієрофіс побажав, щоб усюди, де нема степу, було таке болотисте дрібнолісся, як в тому самому місці с конспиративною назвою "гілей", а я такого не хочу. Хехай він у цьому "гілеї" і лишається а у нас мають бути зовсім інщі ліси, основу яких повинин становити дуб. Що взагалі-то і відбувається тепер по мірі сттарішання дубових насаджень, яких у нас чимало. Так що скоро (по геологічним міркам) самий лісовій ліс в Україні буде в Донецьку!

А мені не етімологія слова "жаба" цікавить, а чтому жабою українці кличуть те, що росіяни русские називають лягушкой, а те, що вони наизивають жабой, взагалі іменують ропухою. Якась консперація, як з Байконуром. І здається мені, що скіфи з сарматами тут нідочого.
Аркадій
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

Аркадій

« Ответ #922 : мая 06, 2013, 13:32:04 »

Справа в тому що у нас 2 різних народи з двома різними культурами, так в процесі історичного розвитку "ми" перетинались, а ще старослов"янське походження типу спільне. А так різниця величезна і в тому числі в факторах, що впливали на формування мови. Тут нема ніякої конспірації, просто у нас прижилась одна назва, а потім її науковці взяли за загальноприйняту, а у москалів інакше.
Он у американців взагалі майже всі безхвості амфібії це "фрог" (бідна мова).
Аркадій
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

Аркадій

« Ответ #923 : мая 09, 2013, 18:03:55 »

Щось треба фоток додати, а то лише текст пішов. Наприклад, ось був я посеред одного острова, що посере Дніпра (їжі тваринам назбирати щоб і щоб цікаві місця ще знайти). А так, загалом, це була більше прогулянка. Там так гарно, що душа відпочиває, коли все те бачиш Улыбается Зрозуміло, що навколо Дніпро і це там гарно виглядає, але його я не дуже фоткав

Йдеш, а птахи так гарно співають, що аж подих перехоплює. Та й птахів там різних повно: від хижаків і до різної дичини, типу фазанів і качок, більшість яких вже плавають з купками дитинчат.

Павутинка на траві:

Бачив великого мертвого товстолоба і малу мертву мишку неподалік. Звична справа, що там купа вужів, озерних жаб. Є болтяні черепахи. Там були знахідки квакш (достовірні), але не мої знахідки. Шкода, що різних туристів там дуже багато.

Квітка-гарнюня   Ось ще сфоткав для фанатів ботаніки Улыбается

Важливо, що там є те, що можна назвати пойменним лісом (як каже Роме--"гілея"). І там дуууууууууже гарно!!!  Навіть чимось нагадує якісь джунглі, бо багато біоти і "наші ліани"   дуже багато де є:

Аркадій
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

Аркадій

« Ответ #924 : мая 09, 2013, 18:16:08 »

Ось ще фото з тої острівної "гілеї". Хоч впринцип цікаво: чи можна ось це вважати гілеєю чи пойменним лісом (з точки зору ботаніки)? Взагалі, які там основні ознаки?

Це ж, я нагадую, той ліс, що за словами Роми має бути усюди, де степу нема 

Шкода, що був я там не на нересті амфібій та не дуже то й довго. Бо зараз, щоб щось там батрахологічне і цікаве знайти, за н.у., треба не мало часу.

Там земля дуже волога, переважно. Багто різних калюж чи малих озер, а більшість території періодично затоплюється річковою водою. Ну а на тій багнюці різне листя, кора, шматки рослин, сміття. Багато де йдеш по землі, а нога загрузає десь на 4-5 см при кожному кроці. І якраз на такій, прикритій листям багнюці я знайшов прудку ящірку, що там хвацько тікала від мене! За великим рахунком, вона там майже по болоту бігала. Мабуть, на тому острові і пелобатес фускус є.

Аркадій
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

Аркадій

« Ответ #925 : мая 09, 2013, 18:27:16 »

Знайшов там трутовики їстівні, але вже в не придатному для споживання стані (бо старі). Але вони там ростуть, а це добре Улыбается

Важливо ще й те, що там є тритони!  При тому і "ті" і "ті" 

Ну а так, як там навколо Дніпро ще й є великі внутрішні водойми острова, то для того, щоб там було приємно рибалити є всі умови.

Ось можна приїхати, половити там герпетобатрахофауну, поблукати в хащах, а потім сісти ловити рибу десь в ось такому місці (яких там повно)

Аркадій
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

Аркадій

« Ответ #926 : мая 09, 2013, 18:30:00 »

Там є не лише трутовики, а ще, як мінімум, ось такі гриби:

Може й там не 1 вид, бо збоку там був білого кольору гриб, що відрізнявся від решти:

Hierophis
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

« Ответ #927 : мая 09, 2013, 19:49:42 »

Аркадій, ну нарешті ти десь полазив! Улыбается Дуже гарно там, і цікаво що тритони є, і ліс дуже чудовий, так, от такий усюди повинен бути )) Взагалі то гілея- це назва тропічних дощових лісів, які є вологими, мають виражену ярусність та величезне різноманіття тварин та рослин. Тому наша гілея нажаль, формально не гілея але.. ще небагато часу лишилося ще трошкі потепління...  і все Улыбается
Та і взагалі то це не я придумав називати це гілеєєю Дніпра, а ваш краєзнавець, забув хто Улыбается
Аркадій
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

Аркадій

« Ответ #928 : мая 09, 2013, 19:58:50 »

Ну я й до того лазив, просто не постійно ж возитись з тим поганим Радикал-фото і викладати все тут.

Отже я з самого початку мав рацію стосовно того лісу: то пойменний ліс називається! А то гілея, гілея...   Краєзнавець... Улыбается Ти ще враховуй, що він в газеті працює вже давно, тому він окрім того що хороший спеціаліст, ще й трошки журналіст   А про "гілею" я розумію звідки ноги ростуть. Ще Геродот, коли писав про нашу ділянку Дніпра казав, що було вийшов на берег, а там "гілея" (тропічний ліс). Науковці довго думали: "Де ж це у нас тропіки?" Потім зрозуміли, що мова йшла про щось типу Волижного лісу. Ось Михайло краєзнавець, напевно, й повторив вислів Геродота стосовно такого лісу, але ж це не тропіки, а отже не гілея  
Esox
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

« Ответ #929 : мая 10, 2013, 01:52:52 »

Та там взагалі заболочений ліс, типун тобі на язика, стосовно того, щоб усюди так було.
Квітка-гарнюня   Ось ще сфоткав для фанатів ботаніки
Над цією фразою Iris pseudacorus, під - Fumaria sp.
Страниц: 1 ... 91 92 [93] 94 95 ... 115   Вверх
Печать
Перейти в:  

MyReptile 2006-2018