MyReptile
My Reptile
Международный Клуб
Террариумистов
Моя рептилия

мая 24, 2025, 16:34:25 *
Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Войти
На главную Начало Помощь Календарь Галерея Войти Регистрация Чат
Страниц: 1 ... 88 89 [90] 91 92 ... 115   Вниз
Печать
Автор Тема: Мандрівки (Тема Аркадия на украинском языке для тех, кто его понимает)  (Прочитано 165714 раз)
Аркадій
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

Аркадій

« Ответ #890 : апреля 27, 2013, 21:45:49 »

Поцікавився в тамтешньому університеті у "типу вчених" про герпетофауну району і вони лише підтвердили весь той жах, про який я спочатку здогадувався, а потім і сам побачив.

А універ там заможний! Гроші прям не знають куди дівати, шкода що від того нема нічого хорошого, але одразу вино, де ті гроші, які мали б бути фінансуванням вищої освіти всієї України.

Там є шафи з експонатами, ось сфоткав все, що стосувалось тематики форуму. Є акваріуми з рибками там, є різні опудала і скелети, але то вес якесь ніяке.

Аркадій
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

Аркадій

« Ответ #891 : апреля 27, 2013, 21:50:11 »

Не мало пройшов відстані, різні біотопи оглянув. Зрозуміло, що знайщов там і певних амфібій і плазунів, але щось від того позитиву аж цілий 0. Пізніше викладу знімки недобитків тамтешньої природи.

Hierophis
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

« Ответ #892 : апреля 27, 2013, 22:52:47 »

Аркадій, та ладно водички зайшов купити- мабуть набрав грілки три пляшки та закусь- тухлий оселедець- мммням!! )))))))
Ти якщо там ще, омелу, омелу сфоткай, он там на деревах усюди висить, це дуже цікава рослина, тількі не в якому разі не бери її в руки і не вези сюди- це дуже небеспечна рослина до того ж Улыбается

І яких ти амфібій і плазунів знайшов? Улыбается
Аркадій
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

Аркадій

« Ответ #893 : апреля 28, 2013, 12:52:39 »

Я омелу не чіпав і сюди не привіз. А вчора я вже був в Херсоні. Те що на фотках вище, то ще нічого, я бачив там місця, де здалля здається, що у дерева тка пишна зелена крона з листя, а то не листя Извиняющийся І таких дерев, одне біля одного, більше за десяток. Словом, омели там валом!

А про герпетобатрахофауну зараз розповім, але все по порядку!
Коли читаєш щось про Білу Церкву, з точки зору цікавих тамтешніх місць, то всюди кажуть лише про Олександрію (це такий дендропарк, типу того що в Умані, але цей суттєво гірший).

Займає воно велику площу, але від того кращим воно не стає. Вхід 10 грн з особи.

Але в порівнянні з меншим за площею дендропарком в Асканії (а туди вхід безкоштовний), це просто посміховисько якесь. Йдеш і думаєш: "Навіщо я сюди приперся?" Извиняющийся

Майже все там штучне і не природнє. З точки зору ланшафтного дизайну Олександрія заслуговує на двийку за п"ятибальною шкалою.

Є лише кілька видів дерев (основних) і вони усюди. Де б ти не йшов, а "картинка" навколо така сама як і в інших місцях, ще й не гарна. Купа пеньків, купами валяються дрова і цих куп дуже багато.

Оце на фото якесь там особливе старе дерево. Тьху! У нас в місті є більші, гарніші й старіші дерева, я вже про область не кажу. Окрім тих 3 білочок, що біля входу бігають і вимолюють шматочок їжі, тварин там майже нема. Здавалося б, така велика посадка дерев, а птахів там і не видно і не чутно!! Ну є 2 лебеді і кілька спеціально поселених там качок, але то навіть виглядає якось ніяк. У нас в 5:00 в місті такі пташини серенади  айрізноманітніші звуки  птахів просто безліч, а там порожньо Извиняющийся

Є там стави не малого розміру, а в ставах кої сидять

Я обійшов по периметру 3 великих стави і не знайшов жодної, ЖОДНОЇ жаби (я вже не кажу про те, що й не чув)! Прям таки екологічна путеля, хоча в нашій екопустелі і то тварин більше. Посеред парку того купа різних споруд (типц декорації), пам"ятники (безкорисна). Напр. пам"ятники: китайцю і китаянці, лавка декабристів (просто пам"ятник лавочці на якій одежина одна лежить).

Окрім дерев і кущів, рослинний покрив нагадує газон футбольного пля. Я не ботанік, але не важко помітити що різноманіття трав"янистих рослин, як таке, відсутнє. Жах. Отак собі йдеш, йдеш, хочеш відчути хоч ілюзію того, що ти посеред дикої природи, а з за кущів визирає одна "декоративна" будівля, а потім інша. В інших місцях йдеш, а позаду дерев чітко визирають багатоповерхівки міста. Словом, парк ім. ленінського комсомолу в Херсоні, коли там став був з водою, був суттєво краще за ось це посміховисько.

Біля парку протікає Рось. І лише біля самої Росі я в калюжі надибав 1 звичайного вужа і аж 4 озерних жаб.
В Асканії кожен куточок продуманий так, щоб в очі лізло різноманніття флори, щоб краєвии вражали на кожному кроці, щоб просто йти і дивитись було приємно, а тут... При тому дендропарк Асканії ще й високопродуктивний Там на кожному кроці просто валом прудких ящірок, на штучних насипах зимують сарматські полози, чисельність звичайних вужів зашкалює. А ще й є мідянки (їх там часто бачать), черепахи, ропухи, жаби і 1 раз я бачив водяного вужа (хоч директор заповідника не знає, що воно там є) і т.д. А площа цієї штуки в Асканії суттєво менша!

Ще в тій поганій Олександрії є водоспад (згори там сміття валяється). Враження ніби посто турбу прорвало і ось витікає:

Туристів там, впринципі, не мало, але я б не радив йти туди.

На наступний день пішов шукти біотопи і теж був чи то вражений чи то здивований (пізніше покаж)

Esox
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

« Ответ #894 : апреля 28, 2013, 14:17:20 »

А нащо ти взагалі з Асканією у весь час усе порівнюєш? Можна ж і за Мадагаскаром порівняти. Це взагалі інша природна зона. Біотопи дуже схожі на ті, що я бачив в Києві. І порівнюючи біогеоценози Києва з біогеоценозами Донецька я не можу стверджувати, що вони кращі, або гірші, а лише те, що вони інші. Ще пак лісова зона не відрізнялася б від степової. Там, наприклад дуже багато шершнів (у нас їх теж немало, але побачивши на одному зламаному кущі верби відразу декілька харчуюючихся соком маток я був неймовірно здивований. Зовсім інша фауна джмілів. Інші рослини, деякі дуже гарні. Зовсім інші водойми, вода в них більш прозора (по зрозумілим причинам Дніпро не рахується), а дрібна риба не така охоча до будь-якої наживки, як у нас, плаває собі стайками, а к гачку не підпливає. Чи менше там птахів? На перший погляд здаєсться, що так, але треба враховувати, що навідмінно від нашої, їхній орнітофауні не доводиться концентруватися на мізерних ділянках посадок чи парків та ставках. У них колосальна територія лісів та так ж колосальна акваторія, тому природню, що птахи не збиряються у центрі міста, а розпорошені де інде. Не знаю як в Білій Церкві з її мегазаводом, але у Київі повітря помітно краще за донецьке, не має там ніякої екологічної катастрофи, за винятком хіба що давньої Чорнобильської. Ну а стан ландшафтного парку взагалі не має ніякого відношення до стану природи, скоріше до стану місця проізростання рук ландшафтних дизайнерів.
Hierophis
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

« Ответ #895 : апреля 28, 2013, 14:21:37 »

Короче кажучи, чисто стерильний гламурний парк відпочинку, де є білочка, яка к усім приходить, навіть якщо горілку не брав))))

А я вчора прогулявся нашими теренами- оце так флора, оце так простір, і неяких туристів, хочя, виявилося що туристи там такі були )) Це Арнольд Ікконен з сімейним  підрядом, яле я його не побачив бо йшов іншою стороною степу.
Зі змій я бачив тільки звичайного вужа теж, але змій я не шукав, а просто дивився на різноманітну флору та загорав на вже доволі пекучому сонячку ))
А ще я знайшов якийсь зуб, мабуть доречи рептилийний, якому мильон років ))))

Hierophis
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

« Ответ #896 : апреля 28, 2013, 14:37:55 »

Зараз перерва між другою та третьою хвилями квітнення, тому квітів дуже мало, аспекта нема, хіба що квітнуть різні дерева, починає квітнути бояришник, терен квітне ще в деяких ярах, але третя хвиля почнется от от, посуха ще не встигне знищити флористичну красу Улыбается Будуть квітнути іріси солелюбні, понтійскі, клематіс, різні волошки та ще купа чого, ну а потім грузні самки полозів жовточеревих почнуть грітися, і настане час їсти абрикоски Улыбается
А ще на там на фотці є мікологічна рідкість- печориця, що до чевоної книги занесена Улыбается А ще там така рослина є- якийсь барбарис, і в деяких ярах його купа, кажуть в нього дуже смачні ягоди Улыбается Лисття якшо помацати- пахнуть так чудово, ну прям як якись цукерки )))
Матки мессорів повзають усюди, в мене на балконі збудувала гніздо матка, покі не зясував, чи вульгарис, чи германіка, почали лвитись КАРАСІ!!!! Валом карасів, та ще і яких!!! Короче кажучі, ось воно, ЛІТО !!!!  

Ось оце ландшафт,  оце так повинно бути усюди!!! ))) Ну майже усюди, для білочок трошкі лісу треба щоб десь було )))

<a rel="nofollow" href="http://myreptile.ru/forum/go.php?http://www.youtube.com/watch?v=dGUW5ndCEfo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=dGUW5ndCEfo</a>

<a rel="nofollow" href="http://myreptile.ru/forum/go.php?http://www.youtube.com/watch?v=Ie9tgD6PHMM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Ie9tgD6PHMM</a>
Аркадій
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

Аркадій

« Ответ #897 : апреля 28, 2013, 15:39:25 »

Я порівнюю з Асканією, бо то біосферний заповідник і дендропарк не є їх осн. заняттям і завданням. А це виключно дендропарк, що є розпіареною принадою району! А виходить, що у нас в центрі міста парки краще, ніж ота їхня єдина "принада" для туристів. Стосовно шершнів  Думает А воно таки так: я, здається, бачив декілька штук, хоч і не шукав. Чи більше там птахів? Ну думаю, що стосовно цього я маю рацію, бо у нас повно птахів і в містах і на природі, а не теренах недобитих ділянок області взагалі орнітологічний рай! А там ні на природі ні в дендропарку... Слідів від риби на воді дуже багато там я бачив і рибалок повно, а ось щоб у хоч одного були десь там улови пристойні я щось не помітив! Було дивлюсь: щось причепилось на гачок одному рибалці, він як заметушиться (а я стою й дивлюсь). Метушився, метушився, а коли витягнув виявилось, що то якась дрібненька рибина (я дивився згори і здалеку, тому не роздивився, але за розмірами то було щось типу уклейки). Екологічна катастрофа там скоріше є ніж нема. Але про це потім.
Ось той ліс, що був на лінії горизонту на перших фото. Я його як побачив, то подумав собі: ""Ооо, справжній ліс, круто". Пішов лівим берегом і зрозумів, що не туди пішов, бо то, напевно, острів. Йдеш собі так берегом, а жаб майже нема. дивно. У нас на такій ділянці за той самий час я б помітив десь в 3-4 рази більше жаб.

Загалом, за час вилазки озерних жаб бачив не мало, але на пвдні за той самий проміжок часу і маршруту було б в кілька разів більше особин (а так нічого цікавого ні по розмірам ні по спектру варіації забарвлення).
Якщо цитувати Хієрофіса, то на березі є мигієподібні місця Улыбается Але там постійно бухарі, рибалки і сміття...

За 2 години руху в одну сторону вздовж берега я бачив 8 дорослих болотяних черепах і ще 2 рази чув Улыбается Не порівнюю, а просто констатую факт, стосово черепах. Там справді хорошой для них біотоп. Не факт, що в інших місцях їх багато (вірогідніше за все, просто, саме там місце найулюбленіше для них).

Вужі є (лише звичйні). Найбільша особина, серед кількох десятків помічених, це була самиця близько 50 см завдовжки. А так нічого особливого. Розмовляв з місцевими працівниками універу (з кафедри екології, здається) та простими мешканцями району, що до звичайної гадюки. Так ось, її там ніхто не бачив, нема навіть чуток, про те, що воно десь там є. Наівть не чув про те, що вона там колись зустрічалась.

І я ї теж не знайшов Извиняющийся Та й не зовсім зрозуміло, де б там гадюки могли б вижити за таких умов. Зрозуміло, що вони витривалі, але це ж вам не вужі:

Дійшов до того лісу на острові і виявилось, що більша частина насаджень штучні. Я так зрозумів, що колись там був справжній ліс, його майже весь зрубали, а потім вирішили насадити новий і зробити там рекреаційну зону. Чи вона сама там утворилась

З річки викачують дуже багато води: на рибогосподарські потреби, для зрощення, для промислових якихось там потреб...

Доки йшов берегом, загасив пожежу, що лише починалась (від вогнища, яке туристи не загасили нормальн).
Аркадій
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

Аркадій

« Ответ #898 : апреля 28, 2013, 15:55:05 »

Цікаво ще й те, що якби там десь жила мідянка, то вона б померла від здивування! На велику територію (з урахуванням того, що я оглянув багато різних біотопів) було лише 3 прудкі ящірки! В центральній (недобитій) частині того острова з лісом. І все!! Ящірок майже нема!  Оля

На острові було кілька скупчень ось такої штуки:

На остров було багато старих трутовиків (білого кольору), але не факт, що вони хоч колись були їстівними. Бачив їжачка. Там багато свійських водоплавних птахів і дичини (качокрізних) не мало, а ще гуси багато де є. А це колись було цікавим болотом посеред острову, а зараз це якесь деструктивне місце (хоча може там знайдеться щось, якщо добряче пошукати). На острові є і купа сосни і берізки і навіть став, навколо якого лавки, щоб сидіти і милуватись. А ще повно згаришб і сміття від туристів (і стежок повно). А ще не мало зрубаних дерев.

Так, у нас теж є проблема і з винищенням біотопів і з туристами, але при цьому як природа загалом, так і герпетобатрахофауна в суттєво кращому стані!

Hierophis
Активный террариумист
Офлайн Офлайн

« Ответ #899 : апреля 28, 2013, 15:58:10 »

Так, у нас теж є проблема і з винищенням біотопів і з туристами, але при цьому як природа загалом, так і герпетобатрахофауна в суттєво кращому стані!
Ото меньше треба до Буркутів всяких туристів зазивати ;) Нехай вже в Ковтонівку їздять, якщо і повинен бути смітник, то в одному якомусь місці Улыбается
Страниц: 1 ... 88 89 [90] 91 92 ... 115   Вверх
Печать
Перейти в:  

MyReptile 2006-2018