Треба було б фотки спочатку показати, але мені сьогодні вже ліньки. Почну з тексту. Приїхав до Севастополя--місто гарніше за Херсон (більш аутентичне чи що), а ділянка залізниці між Сімферополем і Севастополем за красою в УКРАЇНІ поступається лише ділянці Херсон-Раденськ (а для не мешканців півдня Херсон--Брилівка), та й то лише трошки.
По-перше, дуже приємно було особисто познайомитись з Олегом. Ото дістались ми до однієї прісної водойми і давай шукати герпетобатрахофауну
І як ви собі думаєте, кого одразу надибали? Товстелезну, дуже яскраву кримську ящірку! Ще й легко це було, ніби це не кримська ящірка, а середньоазійська черепашка. Ну це зумовлено в тому числі й температурою (не пекельною), бо коли спека не людська цьому виду прям чудово, а окрім того ще й тим що ця ящірка поширена там майже усюди і в тому числі в ненайзручніших для неї біотопах. Загалом кримських ящірок бачив дуже й дже багато (усіх вікових груп). За забарвленням вони трошки відрізняються від тих що в Миколаївщині і Херсонщині. Доки вдвох ходили, кілька разів встигали помітити самий кінчих хвоста, що миттєво ховався під каменюку, а 1 такий володар "кінчика", було нас двох на "дриблінгу" обійшов почергово (не малий такий). Впринципі, це було жовтобрюхи, я так розумію, бо навіть з точки зору єтології аналогів їм у нас нема, та й те що я встигав побачити казало, що це саме вони (а я вже такого добра бачив за жииття не мало). Йдемо собі, бачу 1 травинка трошки смикнулась не в ритмі з іншми
скидаю свій "панцир" і ТУДИ!!! А воно виявилось, що то цьогорічка жовтобрюха. Гарне малятко, але я очікував більшого. Ну спіймав, ну пофоткав, ну відпустили. Вперше там побачив ящірок Ліндхольма (вони в тих місцях НЕЙМОВІРНО багаточисельні, але про них пізніше (цікаві істоти). Загалом, природа дуже гарна
А так...
Мало не забув, майже одразу після початку пошуків бачу ЕМПУЗА, та ще й не проста, а прям дивовижної варіації забарвлення!!!!!
Цьогорічка
Потім ще 1 мала емпуза знайшлась, але не така яскрава. Повно там релігіоз, бачили навіть як одна їсть, але то таке. На мініпривалі чітко бачили величенького щура біля води. Знайшов було равлик виноградного, розмірами з ахатіну!
Багато де жабенята стрибали, тарантули ходили і дуже багато сколопендр було різних. Десь в 18:25 пішов я в гори. Як мені порадив знайомий, що суттєво краще знає місцевість ніж я "треба йти по єдиній асфальтній дорозі, що йде в гори й ніку ди не звертати". Виявилось, що це дезінформація, бо щоб дійти до потрібних місць якраз треба звертати і дуже багато разів. Очікував, що там буде (обіцяний) вказівник, але такого діла там нема. Але я ж притрумувався поради і нікуди не звертав, тому вийшло, що замісь запланованого маршруту самостійно утворився абсолютно новий і не дуже то очікуваний. Треба в уссьму позитив шукати і мабуть завдяки тому й вийшо, що я надибав не просто якусь цікаву тваринку, а великий біотоп, де мешкають леопардові полози! Шкода що надибав я це, коли вже залишалось дуже мало часу, щоб перебувати в біотопах (інакше я б на потяг не встиг). Та й здається, що там і їх місця зимівлі є, тобто навесні там буде ФАЙНО. Запитаєте: "ЯК ти визначив, що це біотоп цього виду?" Відповім--за допомогою леопардового полоза.
Але мабуть мені пороблено
(ану кажіть хто це наврочив
), але вийшло лише добре розгледіти змію, але не спіймати. Вражає!!! І більше за все вражає етологія! Я тепер розумію, чому це настільки невловима істота (і вам розповім
). Щось ліньки писати, завтра продовжу... Додам, що бачив ще купу різного: 4 ЧОРНИХ ЛЕЛЕК (100% цей вид, а не щось інше), купу гибів, форелі і т.д.