Сьогодні був в одному з поймених лісів, на березі Дніпра, а звідти на болота пішов. Прикольно вийшло! Бачив багато цікавого, наприклад, знайшов
гостроморду жабу доросл. Цікаво й те, що я перший, хто зміг там надибати цей вид, хоч навіть різні батрахологи проводили там цілеспрямовані пошуки. Ще й не просто пошуки, а збирались у великі експедиційні групи, в склад яких входили типу круті спеціалісти з різних міст... А я собі йду і

бачу гостроморда жаба тікає по суходолу. Думаю собі: Сфоткати чи спочатку спіймати? Вирішив, що ловити амфібію мені якось не треба, а ось фото не завадить! І доки витягав фотоапарат воно взяло й як почало тікати, що аж втікло

Ще й фотку зробити не встиг

Ліньки було переривати все болото в якому жаба заховалась, тому вирішив зробити інакше.

Я так поміркував

і зробив припущення, що за цьогорічних погодніх умов, хоч частина пуголовків гостромордої жаби мала б вже пройти метаморфоз! І аж захотілось перевірити це припущення

І ось шукаю, шукаю, ще шукаю і вже закрадаються думки типу того, що я щось наплутав і так рано ще ніякі гостроморді жаби метаморфоз пройти не могли

Але я ж пам"ятаю, що в цей час вже знаходив жаб цього виду після метаморфозу, ще й рік тоді був не такий теплий. І що ви собі думаєте? Знайшов!!

Я ж знав, що так круто помилятись я просто не міг

Дивлюсь, а на землі чи то якась дуже дивна комашка смикнулась чи ще якийсь спермій чупакабри

Розгледів ту дрібноту і помачив, що це якраз цьогорічка гостромордої жаби. І таке воно дрібне, що на нігті мізиньця поміститься цілком, ще й не всю площу нігтя собою покриє

Але метаморфоз пройшли ще не всі, трохи пізніше бачив трошки пуголовкв цього (та й інших видів) виду. І скажу я вам, що їм ще до кінця метаморфозу не дуже то й близько

Загалом, на території не глиоких калюж на лугах дуже багато різних пуголовків і якщо не розпочнеться потужна посуха, то вихід молоді буде дуже маштабний! Але...